Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Έναρξη! (Προκριματικά Ευρωλίγκα)




Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ανήκει  στην ιστορία και μπαίνουμε πλέον στους κανονικούς ρυθμούς μας σιγά σιγά με Ευρωλίγκα, Eurocup, Eurochallenge και φυσικά τα εθνικά πρωταθλήματα των χωρών. Ξεκινάει η σεζόν 2014-2015 και ελπίζουμε να έχουμε μία καλή στοιχηματική χρονιά. Πρεμιέρα κάνουμε όπως κάθε χρόνο με τα προκριματικά στην Ευρωλίγκα. Ένα μικρό ζέσταμα δηλαδή πριν έρθει ο Οκτώβρης όπου έχουμε και την έναρξη όλων των διοργανώσεων, άλλες νωρίτερα και άλλες αργότερα. Γερμανοί και γάλλοι για παράδειγμα ξεκινάνε νωρίς (οι γάλλοι πρώτοι και καλύτεροι ειδικά) μαζί με την Αδριατική λίγκα και την vtb. Λίγο αργότερα ξεκινούν και οι ισπανοί άλλα και οι ιταλοί και πάει λέγοντας.


Πάμε να δούμε επομένως τα προκριματικά στην Ευρωλίγκα  Τέσσερις αναμετρήσεις. Οκτώ ομάδες για ένα εισιτήριο με την Ούνιξ Καζάν να είναι δίκαια το μεγάλο φαβορί. Στην Οστάνδη όλα τα παιχνίδια με την οικοδέσποινα ομάδα να έχει την έδρα που παίζει ρόλο άλλα δεν δίνει και πρόκριση από μόνη της φυσικά.


Πρώτη αναμέτρηση αυτή ανάμεσα στην Ρίγα και το Στρασβούργο. Οι λετονοί της Ρίγα έχασαν το πρωτάθλημα από την Βέντσπιλς την χρονιά που μας πέρασε και σχετικά εύκολα (4-1) οπότε και έκαναν ένα μικρό λίφτινγκ στους ξένους τους άλλα επενδύουν σταθερά στους λετονούς κάθε ηλικίας με συνέπεια να έχουν πάθος στο παιχνίδι τους, ειδικά στην Ευρώπη. Αρκετοί διεθνείς λετονοί στο ρόστερ της ομάδας και φέτος βλέπουμε να ντεμπουτάρει και το next big thing της χώρας ο 16χρονος Κούρουκς που αν εξελιχθεί σωστά θα τον δούμε μελλοντικά σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλάμπ. Ομάδα έδρας η Ρίγα στην Ευρώπη άλλα και ομάδα τριπόντου. Θαμώνας του Eurocup πάντως οπότε δεν θα την «χαλάσει» και πολύ ένας αποκλεισμός εδώ μιας και είναι κάτι το αναμενόμενο. Το Στρασβούργο από την άλλη επί 2 συναπτά έτη «χώνει» λεφτά για να πάρει το πρωτάθλημα στην Γαλλία άλλα το χάνει πάντα στις  …λεπτομέρεις. Την μία από την Ναντέρ, την άλλη από την Λιμόζ. Στον πάγκο ο Κολέ, ο οποίος είναι και στην εθνική ομάδα προπονητής και αν μη τι άλλο αμυντικής φιλοσοφίας αν και περισσότερο με ομάδες ανώτερες του και όχι κατώτερες. Ξεχωρίζει ο Ντιότ και ο Τραορέ. Πήρε για τα προκριματικά και τον Ντραγκίσεβιτς από τον Ερ. Αστέρα άλλα δεν «εμπνέουν» οι αμερικάνοι του (Χάουαρτν- Ντόμπινς- Κάμπελ) παρόλο που έχουν εμπειρία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στόχος πάντως είναι να φτάσει ως το φινάλε των προκριματικών και είναι εφικτός στόχος μιας και διασταυρώνεται με τον νικητή του Βιλερμπάν- Οστάνδη.


Στοιχηματικά είναι μπερδεμένο το χάντικαπ με +5,5 για Ρίγα. Με καλό τρίποντο οι λετονοί μπορούν μέχρι και την νίκη. Αν τους το «κόψει» ο Κολέ τότε πιθανόν να χάσουν και με 6+. Άλλα και οι γάλλοι σε πρώτο επίσημο ματς χρονιάς δεν είναι εμπιστοσύνης και φυσικά δεν έχει αξία η νίκη τους στο 1,35. Γελάει ο κόσμος. Θα περίμενα το live εδώ και θα αγόραζα νίκη Στρασβούργου αν δοθεί ποτέ κοντά στο 2,00 απόδοση και το πολύ μέχρι το 30’. Τίποτε άλλο.


Δεύτερη αναμέτρηση αυτή ανάμεσα στην Ούνιξ και την Ζιελόνα Γκόρα. Οι ρώσοι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να περάσουν στους ομίλους και πώς να μην είναι όταν έχουν Ζήση, Καϊμακόγλου, Λάνγκφορντ, Τζέρελς, Μπίκοφ, Σανικίτζε, Φίσερ. Πράγματι ωραίο ρόστερ και γεμάτο. Προπονητής ο «Άρτζι» που δουλεύει πολύ άσχετα αν στην Ελλάδα έχουμε μάθει να υποτιμούμε τέτοιους ανθρώπους όταν κοουτσάρουν τους «αιώνιους».Από την άλλη οι πολωνοί της Ζιελόνα έχασαν το πρωτάθλημα από την Τούροβ (η Τούροβ είναι στους ομίλους) και κλασικά προσπαθούν και φέτος να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα και μάλλον όσο «μικραίνουν» τα ευρωπαϊκά όνειρα αναλόγως θα πηγαίνει και το ρόστερ. Θυμίζω πέρσι με το που αποκλείστηκε από την Ευρωλίγκα αποδέσμευσε και 1-2 ακριβά συμβόλαια. Φέτος έχει πάλι καλό υλικό. Ξεχωρίζουν ο Χόσλι, ο Μπαρτ, ο Τρούτμαν ενώ και ο πολωνός Χρικάνιουκ είναι πολύ καλή λύση στις θέσεις 4-5. Εδώ πάντως δύσκολα θα αποκλείσει την Ούνιξ και το +13,5 μπορεί να μοιάζει μεγάλο άλλα δεν είναι. Η Ούνιξ αν πιάσει ρυθμό το καλύπτει. Απέχουμε πάντως μιας και πάντα σε διοργανώσεις με συνεχόμενα παιχνίδια δεν ξέρουμε αν το «θηρίο» θέλει να ξοδέψει δυνάμεις ως το τέλος της αναμέτρησης ή κάνει παράλληλα και συντήρηση και αρκεστεί σε μία διαφορά ασφαλείας 8-10 πόντων.


Χάποελ Ιερουσαλήμ και Μίμπουργκ το επόμενο ζευγάρι. Ο νικητής εδώ παίζει με τον νικητή του Ούνιξ- Ζιελόνα Γκόρα. Η Χάποελ είναι έμπειρη ομάδα ευρωπαϊκά και μετά την Μακάμπι του Τελ Αβίβ ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος της χώρας. Φέτος το ρόστερ έχει αρκετά «γνωστά» ονόματα και αν δέσουν η ομάδα μπορεί να κάνει καλή ευρωπαϊκή πορεία. Ο Χαλπερίν με τον Ελιάχου και τον Γκρην είναι ή ήταν και διεθνείς. Υπάρχει ο Κίτσεν, ο Μπρέϊσι Ράϊτ (γνωστοί μας) και επιπλέον ο Γκάφνεϊ με τον Ντόντα Σμιθ και τον Τζόοουνς. 5 αμερικάνοι! Κακό ρόστερ δεν το λες. Απλά περιμένουμε να δούμε αν θα δέσει, ξανατονίζω.. Η Νίμπουργκ κλασικά προκριματικά και φέτος. Πάντα στοχεύει στο κάτι παραπάνω άλλα πάντα καταλήγει στο Eurocup και επιδιώκει εκεί μια καλή πορεία. Και φέτος το ρόστερ είναι με τσέχους και αμερικάνους. Έχει την μισή εθνική Τσεχίας (πλην πρωτοκλασάτων τύπου Σατοράνσκυ και Βέσελι που παίζουν εκτός συνόρων) και στους αμερικανούς (5 και εδώ) όπου συναντάμε τον Ντάριους Ουάσινγκτον και το Τρε Σίμονς. Ομάδα έδρας περισσότερο. Προπονητής ο Κεζμούρα που είναι «λίγος» όταν το ματς κρίνεται στον πόντο.
Στοιχηματικά η Χάποελ έχει προβάδισμα και είναι δίκαιο εδώ το -5,5 που έχει να καλύψει. Επίσης θα περίμενα στο live μια καλύτερη τιμή για την Χάποελ. Από τα χαμηλά σχεδόν ισόποσα του Στρασβούργου και της Χάποελ θα προτιμούσα της Χάποελ μια γνώμη.


Πάμε και στο τελευταίο παιχνίδι. Η οικοδέσποινα Οστάνδη υποδέχεται την Βιλερμπάν.  Η Βιλερμπάν είναι «αμαρτωλή» περίπτωση. Ο Μπερτομέου την ποθεί διακαώς (συμμετέχει με wild card εδώ) μιας και είναι καλό μπασκετικό όνομα άλλα η ομάδα δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να ξεπεράσει την καθιερωμένη της μετριότητα και να κάνει το κάτι παραπάνω. Φέτος και πάλι η ομάδα δεν έβαλε γερά το χέρι στην τσέπη. Σταθερά υπάρχει ο καλός διεθνής Τζάκσον και οι Γκριν, Αμάρα Σι που δίνουν λύσεις. Μακάρι να είναι αποδοτικοί και οι υπόλοιποι αμερικάνοι. Η Οστάνδη στον αντίποδα είπαμε έχει την έδρα. Έχει καλό προπονητή (τον κροάτη Τζέρζια), πήρε τον διεθνή Μούγια που τον ήθελε πολύ και έκανε καλά παιχνίδια με την Μονς, άλλα το ρόστερ της εξακολουθεί να παραμένει ένα ρόστερ συνόλου και ομαδικότητας χωρίς να ξεχωρίζει εξόφθαλμα κάποιος σταρ! Είναι η συνέχεια της Σαρλερουά στην  Ευρώπη για το Βέλγιο. Είναι επικίνδυνη ομάδα, με καλή έδρα και υπέρμετρο πάθος.

Στοιχηματικά το +3,5 της Βιλερμπάν πάντως δίνεται περισσότερο λόγω έδρας για την Οστάνδη. Οι δύο ομάδας μοιάζουν ισοδύναμες και το παιχνίδι αναμένεται να έχει αρκετά «σκαμπανεβάσματα». Δεν θα κρατήσω κάτι. Φοβάμαι να ακουμπήσω νίκη Οστάνδη στο 1,60 με το σκεπτικό ότι είναι γηπεδούχος και θα προχωρήσει στο νοκ άουτ.


Συνεπώς, μαζεμένα να δούμε πρώτα τις ομάδες σε επίσημο ματς και γενικά σε όσες πρεμιέρες έρθουν πάλι μαζεμένα θα ξεκινήσουμε καθώς είχαμε και φέτος πολύ πάρε- δώσε στους συλλόγους και μιλάμε για πολλές ομάδες που άλλαξαν ρόστερ μέχρι και κατά το ήμισυ και βάλε. Διαβάστε προσεκτικά τις αναλύσεις και προτιμήστε το live για να πάρετε καλύτερες αποδόσεις αν βρείτε σε Χάποελ πρωτίστως και Στρασβούργο έπειτα.


Τώρα το blog και σε Περιοδικό. Για iphone, ipad, android κτλ μέσω της εφαρμογής flipboard μας διαβάζετε καθημερινά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου