Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η δική μου "οπτική" για την επίμαχη 5 Δεκέμβρη



Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την δική μου οπτική σχετικά με τα νέα δεδομένα στο ιντερνετικό στοίχημα.

Όπως γνωρίζετε όλοι στις 5 Δεκεμβρίου μπαίνει σε ισχύ η απόφαση με αριθμό 24/4/05.11.2012 της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων σύμφωνα με την οποία κρίνονται παράνομές όσες διαδικτυακές εταιρίες δεν έχουν πάρει ΑΦΜ και προσωρινή άδεια λειτουργίας στην ελληνική επικράτεια (http://www.gamingcommission.gov.gr/anakoinosi.pdf)

Στο άνωθεν λινκ αναφέρονται και οι εταιρίες που έχουν πάρει προσωρινή άδεια (καθεστώς μεταβατικής περιόδου) από τις οποίες η μόνο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι η sportingbet.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και δυστυχώς από την στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Μπορούμε πάντως να πούμε δύο λόγια σχετικά με το τι περιμένουμε να γίνει.

Το μεγάλο αγκάθι είναι η φορολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ελληνικό κράτος θέλει φορολόγηση 10% επί των κερδών του παίχτη και 30% επί του τζίρου των εταιριών. Πράγμα «βαρύ» για τις εταιρίες που θα αναγκαστούν αφ’ ενός να χαμηλώσουν τις ελκυστικές τους αποδόσεις (ώστε να απορροφήσουν το 10% του παίχτη) και αφ΄ ετέρου θα δουν το 1/3 του τζίρου τους να «φεύγει» προς τα κρατικά ταμεία, πράγμα που μέχρι τώρα δεν γινόταν. Κάποιες (πχ Ladbrokes) διέκοψαν ήδη την δραστηριότητα τους κρίνοντας ασύμφορη την νέα κατάσταση. Κάποιες πάντως όμως με πολύ μεγαλύτερο πελατολόγιο τηρούν στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε ανακοινώσεις.  

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως το κράτος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αναδρομικής φορολόγησης για τις εταιρίες που αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτό είναι πρακτικά  ανέφικτο. Ουσιαστικά όμως με νομοθετική διάταξη το κράτος, αν αποδειχθεί πως αυτές οι εταιρίες είχαν (με τον τρόπο που είχαν) δραστηριότητα στην Ελλάδα μπορεί να ζητήσει τον έλεγχο τους για παράνομο πλουτισμό μέχρι και 10 χρόνια πριν του σήμερα και αναλόγως να «περαιώσει» αυτές της χρονιές. Προς το παρών πάντως κυκλοφορεί η λύση του αναδρομικού ελέγχου για τις χρονιές 2010 και 2011.


Οι συγκεκριμένες εταιρίες που έχουν άδεια προσωρινής λειτουργίας από 5 Δεκεμβρίου έχουν το δικαίωμα να διαφημίζονται νόμιμα χωρίς απαραίτητα να πρέπει να έχουν προσφέρει ήδη κάποια πλατφόρμα υπηρεσιών. Πηγές αναφέρουν πως εφ’ όσον δεν υπάρχει ακόμα το επίμαχο νομικό πλαίσιο που θα καθορίσει πολλά η κάθε εταιρία μπορεί να αποφασίσει αν θα λειτουργήσει (αποδεχόμενη τυχόν αλλαγές στην φορολόγηση αναδρομικά) ή αν θα μείνει σε στάση αναμονής περιμένοντας κάτι καλύτερο. Οι περισσότερες εταιρίες όπως μπορείτε να δείτε είναι άγνωστες. Αυτές ή θα προσπαθήσουν με κάποιο τρόπο να «συνεργαστούν» με ήδη γνωστές που δεν έχουν μπλέξει σε παιχνίδια αδειοδότησης ή θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Επειδή πάντως κάποιες από αυτές είναι συμφερόντων γνωστών «παραγόντων- εργολάβων» χρειάζεται ο κάθε πελάτης να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του (για το ενδεχόμενο αποφυγής δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον).


Οι εταιρίες που είναι ήδη γνωστές σε εσάς αν πάψουν την λειτουργία τους θα σας ενημερώσουν να κάνετε ανάληψη τα χρήματα σας και θα σας ευχαριστήσουν για την συνεργασία. Το θέμα είναι πως από τις εταιρίες τα χρήματα σας δεν θα χαθούν. Υπάρχει όμως πρόβλημα μετά τις 5 Δεκέμβρη με τις Ελληνικές Τράπεζες που μπορεί να επικαλεστούν την επίμαχη απόφαση, να θεωρήσουν πως τα χρήματα αυτά είναι προϊόν παράνομης συναλλαγής και μην σας τα καταβάλλουν. Η λύση είναι να απευθυνθείτε στο νομικό τμήμα της εταιρίας που ήσασταν μέλος. Αυτό πάντως προβλέπει στην συνέχεια χρονοβόρες νομικές διαδικασίες και μπλέξιμο που ενδεχομένως κανείς να μην θέλει να περάσει.

Υπάρχει ακόμα ενδεχόμενο (πιθανό) για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η μόνη εταιρία που θα μπορεί ο Έλληνας να στοιχηματίσει να είναι ο ΟΠΑΠ. Με τα σημερινά δεδομένα και το περίφημο μονοπώλιο μέχρι το 2020 ο ΟΠΑΠ (άσχετα με τις οχλήσεις της Ε.Ε.) είναι η μόνη νόμιμη εταιρία που δικαιούται να προσφέρει ιντερνετικό στοιχηματισμό και γενικά στοιχηματισμό πάσης φύσεως στην ελληνική επικράτεια. Αν δεν έχουμε συγκεκριμένη απόφαση που να διασαφηνίζει επακριβώς πως θα λειτουργούν και οι υπόλοιπες εταιρίες της «μεταβατικής περιόδου» τότε αυτόματα οδηγούμαστε σε «αλαλλούμ» πράγμα δυστυχώς σύνηθες στην χώρα μας.

Συνεπώς μία ιντερνετική εταιρία μπορεί α) να λειτουργήσει αποδεχόμενη ότι φορολογικό βγει τώρα ή στην συνέχεια (όσο και να την ζημιώνει αυτό), β) να περιμένει μέχρι να αποσαφηνιστούν πλήρως όλα τα πράγματα με νομοθετικό πλαίσιο άλλα θα έχει το δικαίωμα να διαφημίζεται και να προετοιμάζει το έδαφος, γ) να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά και να επιστρέψει μελλοντικά όταν τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα είτε αγοράζοντας δικαιώματα από μία άσημη εταιρία της λίστας που θα θελήσει να πουλήσει είτε κάνοντας ενέργειες τότε με τα δεδομένα που ισχύουν τότε! Βέβαια υπάρχουν και παραθυράκια με θυγατρικές και πολλά άλλα που δεν είναι δουλειά μας να σκαλίσουμε.
Χρειάζεται προσοχή το κομμάτι της διαφήμισης καθώς ουδείς γνωρίζει ποια εταιρία είναι πλέον «καλή» και ποια «κακή» άσχετα αν την διαφημίζει για βιοποριστικούς σκοπούς. Οπότε να είστε επιφυλακτικοί.

Ο ΟΠΑΠ προσανατολίζεται σε σαρωτικές αλλαγές πάντως. Υπάρχει σκέψη οι αγώνες από όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα τα προσφέρονται μονοί αποδεκτοί ενώ όποιο παιχνίδι είναι και τηλεοπτικό να προσφέρεται live! Για το κομμάτι αυτό μένει να καθοριστεί πάντως και η αμοιβή των πρακτόρων και εκεί προσδιορίζεται η καθυστέρηση. Επίσης στα σκαριά είναι και η περιβόητη κάρτα παίχτη όπου ο καθένας θα μπορεί να παίζει και από το σπίτι του. Και εδώ υπάρχουν πάντως κάποια εμπόδια καθώς οι πράκτορες θέλουν την αποκλειστική χρήση (γέμισμα, διαχείριση, πληρωμή) ενώ η διοίκηση σκέφτεται το ενδεχόμενο η κάρτα να υπάρχει παντού (περίπτερα, καταστήματα κτλ με εμπλοκή των τραπεζών).

Δεν ξέρω αν σας βοήθησα ή όχι. Εγώ αυτά κατάλαβα από τις συζητήσεις που έκανα με τρεις καλούς μου φίλους. Έναν φοροτεχνικό, ένα τραπεζικό υπάλληλο και έναν πράκτορα. Όπως και με εκπρόσωπο μεγάλης στοιχηματικής εταιρίας. Η δίκη μου αίσθηση είναι αυτή την εβδομάδα καλό θα ήταν να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με την ελληνική τράπεζα συναλλαγής τουλάχιστον. Να είμαστε «μαζεμένοι» και επιφυλακτικοί χωρίς πολλά ανοίγματα. Τα υπόλοιπα θα τα φέρει ο χρόνος. Δυστυχώς το πάθος μας για τζόγο μπαίνει σε καραντίνα. Μπορούμε πάντως μέχρι να βρεθεί λύση να το ικανοποιούμε έστω και άνισα στον ΟΠΑΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου