Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρώτο αίμα...




«Τσιμπήσαμε» το Σάββατο το μονό αποδεκτό της Άλμπα για το Γερμανικό σούπερ καπ. Πάνω κάτω όπως τα γράφαμε έτσι και ήρθαν. Θριλεράκι περίμενα και ήταν. Σήμερα έχουμε τα προκριματικά της Ευρωλίγκα όμως και στην ουσία όπως εύστοχα επισήμανε και ένας φίλος μου, έχουμε τον «αγιασμό» της σεζόν.


Γενικά είχαμε όπως κάθε φορά συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες ανά την Ευρώπη πολύ πάρε- δώσε. Μάλιστα μερικές εξ’ αυτών έχουν κάνει ολικό «λίφτινγκ» όπως για παράδειγμα η Σιένα. Οπότε μέχρι να έχουμε κάποια δείγματα στην αρχή πάμε μαζεμένα είτε είναι ευρωλίγκα, είτε πρεμιέρες πρωταθλημάτων όπου έρχονται και αυτά σιγά σιγά με πρώτη την Γερμανία και έπειτα την Γαλλία (από τα ΟΠΑΠικά).


Σήμερα θα πούμε δύο λόγια για τα δύο πρώτα παιχνίδια των προκριματικών. Γενικά οκτώ ομάδες συμμετέχουν. Στο Βίλνιους λαμβάνει χώρα η διαδικασία. Οικοδέσποινα η Λιέτουβος Ρίτας. Ένας θα μπει στους ομίλους. Οι υπόλοιποι πάνε στο Eurocup


Βαρέζε και Όλντενμπουργκ παίζουν το απόγευμα και ο νικητής αντιμετωπίζει τον νικητή του Λιέτουβος- Ρίγα. Η Βαρέζε ήταν η ευχάριστη έκπληξη πέρσι στην Ιταλία όπου και τερμάτισε πρώτη  στην κανονική περίοδο άλλα στα ημιτελικά των πλέι οφ δεν τα κατάφερε απέναντι στην Σιένα αν και είχε πλεονέκτημα έδρας. Είχαμε αλλαγές φέτος και μένει να δούμε πως θα δέσει το νέο σχήμα της ιστορικής Βαρέζε που είναι ομάδα έδρας άλλα εδώ παίζει σε ουδέτερο! Εγγύηση ο κόουτς Φράτες που είναι γνώστης ενώ προσέχουμε τον Ερέ στα φόργουορντ, τον αμερικάνο Κόλεμαν στα γκαρντ και τον ταλαντούχο νεαρό ιταλό Πολονάρα.


Η Όλντενμπουργκ επίσης έχει έδρα άλλα είπαμε σήμερα παίζουν σε ουδέτερο! Ομάδα που συχνά αποτελείται μόνο από αμερικανούς και γερμανούς. Φέτος έχει έναν σέρβο και έναν Ιταλό επιπλέον να σπάει η μονοτονία.  Ο Μαχόφσκι στον πάγκο είναι καλός για τα κυβικά της Όλντεντμπουργκ και γενικά με Μπάμπεργκ και Μπάμπεργκ ήδη στους ομίλους νομίζω κανείς δεν έχει απαίτηση για τρίτη γερμανική ομάδα στην κορυφαία ευρωπαϊκή συλλογική διοργάνωση. Προσέχουμε στα γκαρντ τον Τζένγκινς και ψηλα Τσαμπ- Κροσαριόλ.


Ανοιχτό παιχνίδι σε κάθε αποτέλεσμα. Δίκαιο το +2,5 για την  Όλντενμπουργκ ως γερμανική ομάδα άλλα δεν ακουμπάμε γενικά. Φυσικά δεν παίζουμε νίκη Βαρέζε και ας βγει. Οι ομάδες ακόμα δημιουργούνται και οι συγκεκριμένες δεν έχουν και χρήμα να ρίξουν οπότε πάνε και σε μερικές λύσεις αμφιβόλου εξέλιξης…


Το βράδυ η οικοδέσποινα Ρίτας υποδέχεται την Ρίγα και το γήπεδο θα είναι κατάμεστο οπότε ξεκινούν οι λιθουανοί με +1. Από εκεί και πέρα. Ο γέρμανος Μπάουερμαν στον πάγκο της Ρίτας (που δεν έπεισε με την Πολωνία στο ευρωμπάσκετ και ας είναι έμπειρος), ο λιθουανός γνώστης Μπουτάουτας στον πάγκο της Ρίγα που είναι σχετικά «νέος» στους πάγκους άλλα με καλό όνομα σε Λετονία- Λιθουανία και στα πέριξ.


Προσέχουμε πως η Ρίτας θα έχει βασικό ψηλό τον Γλυνιαδάκη και αιχμή του δόρατος τον Σεϊμπούτις. Από εκεί και πέρα σημαντικές μονάδες ο Κουκ, ο Γκετσεβίτσιους (που απογοήτευσε στον Ολυμπιακό) και ίσως «αναστηθεί» ο Τέπιτς. Στην αντίπερα όχθη έχουμε μία ομάδα συνόλου, όπως άλλωστε είναι και η εθνική Λετονίας. Στην ουσία η μισή εθνική Λετονίας που θαυμάσαμε στο ευρωμπάσκετ παίζει εδώ με προσθήκες 2-3 ξένων. Τζανικένοκς- Στρέλνιεκς- αδέρφια Μπερζίνς άλλα και ο γυρολόγος Ντελινινκάϊτις συνθέτουν ένα αξιόλογο σύνολο μαζί με Μπράουν- Λαβάλ κτλ ικανό για ζημιά αν υποτιμηθεί. Το καλό είναι πως οι βασικοί έπαιζαν μέχρι πρότινος στην εθνική οπότε είναι έτοιμοι και ζεστοί. Το κακό είναι ή μάλλον το ζητούμενο αν θα βγάλουν κούραση ή όχι. Λογικά πάντως επειδή είναι κρίσιμα τα παιχνίδια πρέπει άπαντες να ανταποκριθούν σωστά.


Για όλα τα παραπάνω κρατάω το +7,5 της Ρίγα. Δεν περιμένω εύκολη επικράτηση της Ρίτας όπως και να έχει. Και κακά τα ψέματα η Ρίγα είναι πιο δουλεμένη τώρα στην αρχή σε σχέση με τους λιθουανούς. Νίκη Ρίτας τοκογλυφική δεν παίζω ποτέ. 


Το κάνω δυάδα με το +6,5 της Νίμπουργκ από αύριο στο παιχνίδι με την Μπάνβιτ.



Συνεπώς



ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ- ΡΙΓΑ   2  ΜΕ  7,5π. ΥΠΕΡ ΡΙΓΑ



 Ή  ΔΥΑΔΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ


ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ- ΡΙΓΑ  2  ΜΕ 7,5π. ΥΠΕΡ ΡΙΓΑ

ΝΙΜΠΟΥΡΓΚ- ΜΠΑΝΒΙΤ   1  ΜΕ  6,5π. ΥΠΕΡ ΝΙΜΠΟΥΡΓΚ    



Τώρα το blog και σε Περιοδικό. Για iphone, ipad, android κτλ μέσω της εφαρμογής flipboard μας διαβάζετε καθημερινά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου